balanssipuurot-4

Hullulle puuroa – ja YOSAA

Vielä jokin aika sitten ihmettelin miksi puuroja tehdään kaupan hyllylle. Ymmärrän kyllä että kotiin vietäväksi – ja syötäväksi. Mutta eivätkö ihmiset enää osaa tai viitsi edes puuroaan keittää?

No,en ihmettele sitäkään enää. Nykyään syön jopa kaksi valmispuuroa päivässä. Saarioisten Balanssia, en muita. Eikä tämä ole maksettu mainos, vaikka työkseni Saarioinen Foodservice:llä toiminkin. 

balanssipuurot-3  balanssipuurot-5

Olen Saarioisten uusien Balanssi-puurojen suurkuluttaja. Onneksi ne ovat työnantajani uutuustuotteita – ei kilpailijoiden. En siten joudu pahaan välikäteen joutuessani kehumaan kilpailijan tuotteita – saati olemaan kokonaan kirjoittamatta. Puurot muodostavat kuitenkin nykyään ison osan päivittäisestä ruokavaliostani. Vähintään kolmanneksen, tai jopa puolet. Tähän on nyt siis tultu. Ennen en aamupahoinvoinnin takia voinut kuvitellakaan syöväni mitään ennen puoltapäivää, varsinkaan puuroa. Ainakaan kylmänä. Ja juuri eilen söin pakkasesta ottamani juuri ja juuri sulaneen puuron eväänä jalkapallokentän laidalla, hyvällä ruokahalulla. Ja tänään olen syönyt annokset molempia Balanssi- puuroja. Seuraavaa tarjoiluehdotusta enemmän ja vähemmän noudattaen.

Syön puuroni lähes poikkeuksetta Biofermen YOSA Sport- kauravälipalojen kanssa. Tämän sivun kuvissa on Rukiiseen taateli-viikunapuuroon sekoitettu joukkoon YOSA Sport Marjamix:iä (kuva alla) ja Rouheiseen omena-kaurapuuroon Sport Ananasta ja paahdettuja siemeniä (kuva yllä). Kaikki nämä tuotteet menevät hyvin alas itsekseenkin, esim juuri eväänä tai välipalana, mutta aamupalalla tai illalla niiden yhdistelmä tekee annoksesta täyden aterian. Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Kahteen puuroon riittää vaahdoksi puolikas YOSA Sport. En muuten tarkoita tavanomaista YOSAA, vaan nimenomaan YOSA Sportia. Se on toki kalliimpaa kuin normi-yosat, mutta hyvästä maksaa mielellään. YOSA:an yhdistettynä syön puurot yleensä lämmitettynä – siis illoin kun on mahdollista lämmittää – mikä lisää puurojen täyteläisyyttä ja herkullisuutta. Kevyesti toisiinsa sekoitetuna, tai kerroksittain. Plus tuoreita marjoja, taivas rajana. Ja kukkaro.

Kylmät puurot ovat toki kuin vanukkaita, ja evääksi otettaessa ne voi tietty pakastaa ensin ja pakata jäisenä reppuun. Siis jos haluaa varmistaa kylmänä pysymisen. Mutta puuroissa, samoin kuin YOSA:ssakaan, ei ole herkästi pilaantuvia ainesosia, joten ne säilyvät hyvin repussa ihan sellaisenaankin, kunhan ne tulee syötyä saman päivän aikana. Reissusta syömättä jääneitä puuroja en enää laittaisi jääkaappiin odottamaan myöhempää syödyksi tulemista. Vaan söisin pois. Vatsa toimii niiden avulla kyllä muutenkin.

balanssipuurot-2balanssipuurot-6

Älkää ymmärtäkö väärin, toki kattilassa keitetyssä – ja pitkään haudutetussa – puurossa on oma viehätyksensä ja herkullisuutensa, mutta olen huomannut arvostavani paitsi valmiutta, myös kylmänä syötävyyttä. Ja siis nopeutta. Näissä puuroissa on nopeuden lisäksi myös runsaasti makua, rukiisessa taateli-viikunapuurossa melkein liiaksi asti. Perus-kaura tai spelttipuuron keittäminen silloin tällöin tuo mukavaa vaihtelua valmispuurojen syömiseen, mutten ole huomannut näin tekeväni enää pitkään aikaan.

Koska tämä ei ole mainos, enkä laske kaloreita, en myöskään kertaa puurojen ravintoainetaulukoita ym., mutta näiltäkin osin ne ovat omaan ruokavaliooni hyvin sopivia molemmat. Hyviä hiilihydraatteja, hedelmää, proteiinia ja sitä makua. YOSA Sport- tuotteissa on myös runsaasti proteiinia -siitä ilmeisesti nimi Sport. YOSA:t ovat lisäksi maidottomia, soijattomia ja gluteenittomia. Alla linkki YOSA- tuoteperheen pieneen esittelyvideoon, törmäsin valmistajan (Bioferme Oy) osastoon messuilla ja kävin jututtamassa, oli kännykkä mukana niin sain pienen videon tehtyä. Harmi muuten ettei heiltä saa tilattua tuotteita suoraan kotiin. Ja isommissa erissä, jos tulisi vaikka hieman edullisemmaksi. Hapatettuna tuotteena YOSA:n säilyvyys on hyvä – lähempänä kahta kuukautta pakkaamisesta – tämä saattaa toki hieman vaihdella tuotekohtaisesti. Vanhasta karjalaisesta hapatetusta kaurakiisselistä jalostettu, ja nimenomaan nykyaikaistettu, herkullinen välipala on kyllä ansainnut paikkansa markettien hyllyltä. Ja meidän jääkaapista, samoin kuin Balanssi-puurotkin.

Ei voi kun toivoa että Balanssi-puurojen hinta osuu kaupoissa  oikeanlaiseksi – ja me kuluttajat löydämme ne kaupan hyllyltä – niin ei tarvitse jatkossakaan ostaa kotiin kaikenmaailman taateleita ja viikunoita. Balanssi-tuoteperheestä tulen kirjoittamaan lisää tulevaisuudessa, lähinnä niiden tuunaamisesta, todella isona osana omaa ruokavaliotani. Visionääri Balanssi-tuoteperheen idean takana ansaitsee nöyrimmät – ja julkiset -kiitokseni. Ilman niitä ei painonpudotukseni olisi onnistunut lähellekään näin kivuttomasti. Hyvää valmista ruokaa syöden.

 

balanssipuurot-1balanssipuurot-4

Posted in Yleinen and tagged , , , , , , , , .